Jeomorfoloji yahut yüzey bilimi, anabilim dalı önem bilimi olan ve yerin yüzey şekillerinin tanımlanmasını ve oluşum süreçlerinin açıklanmasını sayfa edinen fen dalıdır.[1] Jeomorfoloji, karalar üzerinde ve denizaltında önem kabuğunun yüzeyinde tanıdık şekilleri inceleyici, oluşum ve evrimlerini açıklanan, bunları kendi yöntembilimi içerisinde sınıflandıran, coğsergenî dağılım ve gruplandırmalarını, nedenleriyle beraberinde aralıkştıran bir fen dalıdır.[1] Bu tanım doğrultusunda jeomorfoloji, bir anabilim dalı olan yerbilimlerinin bir dalını oluşturur.
Jeomorfoloji konusu itibarıyla bazı ülkelerde (Köle, Kanada) önem bilimleri içerisinde, önem kabuğunun mimarisı ve dinamiğiyle ilgili jeolojinin, kimilarında ise (Türkiye, Fransa) sima-doğal çbasamak koşulları arasındaki ilişkiyi inceleyici fiziksel coğrafyanın zir dalıdır. Fiziki coğrafya yaklaşımında jeomorfolojinin konusu olan önemşekilleri, iklim, sular ve doğal etkililarla beraberinde değerlendirilir. Yer bilimsel açıdan ise Yerkürenin camit elemanları olan önem mimarisı, önem şekli, iklim ve sular (fizyografya) jeomorfolojinin konusunu oluşturur. Yer bilimi, jeofizik, haritacılık, türap bilimi, paleontoloji ve taş bilimi jeomorfolojinin yararlandığı sarrafiyelıca fen dallarıdır. Jeomorfoloji incelediği konulara bakarak zir dallara ayrılır. “Rahatışsoy jeomorfoloji” akarsuların oluşturduğu yeryüzü şekillerini, “karst jeomorfolojisi” kireçtaşları üzerinde oluşan şekilleri, “kıyı jeomorfolojisi” yoğunluk ve göl kıyılarındaki şekilleri, “buzul jeomorfolojisi” buzullar tarafından oluşturulan yeryüzü şekillerini inceler.
Mafevkdaki tanımdan da anlaşılabileceği üzere jeomorfoloji, önem kabuğunda aktüel olarak süregiden önem şekillenmesi süreçleri ile uğraşır ve nihai olarak jenetik yaklaşımla bu şekillenmenin günçesini ortaya koymaya çkızılışır. Arz kabuğu ve önem mimarisında aktüel olarak meydana mevrut vaka ve değemekimler aynı zamanda jeolojinin de konusudur ve yer bilimi bilimi bunlardan topladığı bulgularla Yerküre’nin gün içerisinde geçirdiği evrimi aydınlatmayı hedefler. Bu kapsamda jeomorfoloji bugünün jeolojisi, yer bilimi ise güzeştein jeomorfolojisi olarak değerlendirilebilir. Jeomorfoloji bilimi fiziki coğrafya ve yer bilimi araştırma yöntemlerinin her ikisini takkadak kullanır. Jeomorfolojik araştırma ve anlatımlar genelde dizgesel ve analitik bulunmak üzere iki türde mimarilır. Uygulamalı jeomorfoloji tetkikatında ise jeolojideki mühendislik zir disiplini tetkikatına emsal yöntemler uygulanır. Sistemli yaklaşımda (İngilizce: systematic approach) önem şekilleri görünüm ve büvarlıklıklerine bakarak ana önemşmezru gruplarından sarrafiyelanarak en ıvır zıvır şekillere kadar taksonomik bir sınıflandırmaya bağımlı tutulur ve tanımlanır. Analitik yaklaşımda (İngilizce: analytic approach) ise önemşekilleri oluşum süreçlerine bakarak kocaoğlanrt edilir.
Mafevkda anlatılanlar umumi olarak klasik jeomorfoloji mevzuları muhtevaerinde skorlan olgulardır. Günümüzde jeomorfoloji epey çokça nema göstermiş ve nitel değerlendirme fen aşamalarından sonra nicel ve bilimsel bir kimliğe kavuşmuştur.