Talibin bunu sorması o kurumda uzun müddet çallıkışmak istediğini ve ustalıkin güçlük taraflarını öğrenip hazırlanmak istediğini gösterir. Kendine güvenen, zorluklara karşı yılmak yerine ilerleme ve bileğustalıkimle başa çıkmayı yeğleme eden zevat ustalıkin zorlayıcı taraflarını öğrenip ona gereğince hazırlanmak ister. Doğal ki bu soruya maruz karşılık önsında talibin hulliyatndığı durum ve davranış da çok önemlidir. İşin zorlayıcı bölümlerini öğrendikten sonrasında “Ben her zorluğu aşarım, bunlar külfet mu, bence çok zahmetsiz” tarzında kanatıtlar zait özgüveni ve ali egoyu yansıtır ve ustalıke gelgel uzmanının kafasında istifham ustalıkaretleri oluşturur. Aday, zorlukları küçümsemek ve kendini övmek yerine zorlukla başa çıkabilmek yürekin neler yapabileceğini, daha önce hayatış evetğu müşahhas zorluklarla başa çıktığı örnekleri bile paylaşarak aktarmalıdır.
Çallıkışacağım devir ve çallıkışma koşullarından bahseder misiniz?
Talibin bunu sorması gelecekte çallıkışmayı hayal etmiş olduğu kurumu ve çallıkışma rüfekaını tanımaya hevesli bulunduğunu gösterir. Doğal bir bile bu ustalıki ne derece çok istediğini… Talibin bu probleminin cevabı önsında hulliyatnacağı davranış ve tavırlar da mülakatı yaratıcı ustalıke gelgel uzmanına talibin ne bir ortamda çallıkışmak istediğine dair bilgiler verir. Talibin kafasında canlandırdığı alım ve bölümle gerçeğin ne derece uyuşacağının göstergesi bu sorudur. Çallıkışma koşulları talibin ustalıkle dayalı bilmesi gereken en eleştiri konulardan birisidir. Çallıkışma koşullarıyla dayalı “Çallıkışma süresinin ne dereceı ofiste ve ne dereceı sahada geçecek? İş sadece ofiste mi konstrüksiyonlacak yoksa iş seyahatleri bile edinmek gerekecek mi, lazım ise memleket yüreki mi memleket dışı mı ve ne sıklıkta gerçekleşecek?” tarzında sorularla olgun allıkınmalıdır.
Anahtar performans göstergelerim (KPI) neler olacak?
Bu probleminin amacı başyaralanan pozisyonun başarı kriterleri kısaca “Bu pozisyonda vazife saha kişinin başardım diyebilmesi yürekin neler yapması gerektiği” hakkında olgun edinmektir. Talibin ustalıki hakikat istediğini ve kendine güvendiğini gösteren bir sorudur. Aday kafasında ustalıke allıkınmayı çoktan aşmış ve ustalıke başladıktan sonrasında ne muvaffakiyetlı olacağına odaklanmıştır. Bu soruyla aday başarı yönelimi ali ve hevesli bir aday bulunduğunu da ustalıke gelgel uzmanına göstermiş evet. Sair taraftan başvurduğu pozisyonla dayalı performans kriterlerini öğrenen aday pozisyonun namına ne derece reva bulunduğunu, pozisyondan beklenenleri önlayıp önlamayacağını ferdî olarak da bileğerlendirmiş evet.
Bir yıl sonrasında benden neleri başarmamı bekliyorsunuz?
Talibin bu soruyu sorması ustalıki uzun vadeli gördüğünü gösterir. İşe gelgel uzmanının vereceği cevaba gereğince ve aday kendine güveniyorsa önüne konacak hedefleri aşabileceğine dair izlenim yaratma imkanı bulur. İşe gelgel uzmanı bu mevzuda kupkuru ve açıklayıcı olgun veremezse bile talibin alım hakkında izlenimi aksi olacaktır. Kısaca başyaralanan pozisyon yürekin başarı beklentisinin ne olduğunun cevabını ustalıke gelgel uzmanı bilmiyorsa, bu kurumun kurumsal olmadığını, vazife tanımı ve anahtar başarı göstergelerinin neler olduğunun kupkuru olmadığını gösterir. Çallıkışanlarından ne beklediğini tam olarak netleştirmemiş bir kurumun muvaffakiyetlı olması beklenemez.