Hakkari Merkez Redaktör

Redaksiyon umumi manada yazılı bir metni; gönül bilgisi, yazım kuralları ve anlam bütünlüğü bakımından gözden geçirme sürecine verilen isimdir. Redaksiyon maslahatlemini fail kişiye bile redaktör denir. Türki metinlerin semtı esna çeviri metinlere bile redaksiyon maslahatlemi uygulanır. Redaktörler, redaksiyon yapacakları metnin yazılmış başüstüneğu gönül dair yetkin bireylerdir.

Redaktör Ne İş Yapar? Fariza ve Sorumlulukları Nelerdir?
Redaktörler yapı taşı olarak yazılı metinleri presya amade hale getirmekle görevlidirler. Bunun haricinde redaktörlerin görevleri umumi olarak şu şekilde sıralanabilir:

Baskı öncesi yazılı metni gönül bilgisi ve yazım kuralları açısından gözden geçirerek lüzumlu düzeltmeleri icra etmek,
Mazmun bütünlüğünü tedarik etmek yerine cümleleri ve bölümleri gözden geçirerek ihtiyaç halinde müstelzim müdahaleleri gerçekleştirmek,
Çevirisi tamamlanan metni, gönül bilgisi yazım ve anlatım bozuklukları açısından tetkik etmek ve çeviride kullanılan terminolojinin kurallara uyup uymadığını denetçi ederek varsa hataları düzeltmek,
Vacip durumlarda yazarla iletişime geçerek metnin baskı kurallarına iyi hale getirilmesi derunin prosesleri yönetmek.
Redaktör Cereyan etmek İçin Gerekenler
Tat alma organı ve edebiyat yerında eğitim veren Türk Dili ve Yazını, Türki Öğretmenliği kadar bölümlerden çıkışlı olanlar redaktör olarak çaldatmaışabilir. Hassaten, yabancı dillerle dayalı gönül ve edebiyat eğitimi veren göz mezunları ile matbuat yayın yerında eğitim gören eşhas bile redaktör olur.

Redaktör Cereyan etmek İçin Ne Eğitimi Vira etmek Gerekir?
Redaktör olgunlaşmak derunin üniversitelerin dayalı bölümlerinden;

Genel gönül fen,
Türki gönül bilgisi ve yazım kuralları,
Türkiye Türkçesi,
çingene çözümlemeleri,
Noktalama maslahataretleri kadar mevzularda eğitim kazanmak gerekir.